(Wix-Logo) Create a site!
100s of templates
No coding needed
Start now >>

Travel agency "TERRYDAB"

Virpazar, Skadarko jezero

Crna Gora

O nama O Jezeru Krstarenje Brodovi Restoran Transferi Promo Kontakt Galerija Book Your Trip Pocetna

 NEWS

  PAY NOW WITH PAYPAL --BOOK YOUR TRIP AT TIME-- More favorable and secure--  

Share

O Virpazaru

   Glavno crmnicko naselje je Virpazar,zapravo Vir, koji s razlogom zovu – varos na tri mosta. Podignut je na uviru rijeka Oraostice i Crmnice,koji cine Virsticu. Iza njega je pitomo zaledje, vinogradi, izmedju brda i planina sa svojom potpuno kontrasnom surovom ljepotom. Vir se prvi put pominje 1242.god. u povelji kralja vladislava vranjinskom manastiru. U narodu je za njega odomacen naziv Vir ( po mjestu gdje voda stvara vir ). Za vrijeme vladike Petra I, zbog povoljnog geografskog polozaja Vir je postao veoma ziv trgovacki centar. Na njegov Pazar stizala je roba iz mnogih gradova i krajeva i vrsena razmjena dobara. Vjerovatno je i zato dobio novo ime Virpazar. Kada se malo vratimo u proslosti  Vir je dobio 1953 godine dom culture tj i prvi bioskop. Spratni objekat ,velicine 350 m2 ubrzo je izgradjen. Sala je imala 240 sjedista, pozornicu i filmski ekran. Bioskop je nosio ime “13 jul”. U Crmnici ima jedan dan u kome se dogadja cijela godina cak i prestupna. Svi ostali mogu da dolaze, traju koliko hoce,da budu ljetnji, Jesenji, Zimski ali ovaj Proljecni, i to jos pravoslavni Veliki Petak, ostaje za pamcenje.  

   On je u Viru, jezerskom “svecu” tradicija duga osam vjekova, obicaj koji se ne zaboravlja. Mala varosica I velika svetkovina odolijevaju vremenu I vjekovima. Svakog Velikog petka,naseobina na tri mosta,dozivljava I proslavlja ovaj dan na jedan specifican nacin. Nekada su “pripomagali” I drugi dani,jer je petak u crmnici od uvjek pazarni dan. To je znacilo Pazar I na njemu svega I svacega iz crmnice,sestana,krajine,zete…cuvene crmnnicke rakije,jos cuvenijeg crmnickog vina,jezerske ribe…I svega sto prilici krajoliku kao ovom na raskrsnici vodenih I kopnenih puteva. Pored ove tradicionalne manifestacije, takodje ubrajamo dane poljpoprivrede,pcelarstva I vinogradarstva, a ono po cemu je virpazar I mnogo poznat jesu “dani vina I ukljeve”,velika manifestacija u decembru mjesecu svake godine,dan kada se degustira crmnicko vino I jezerska riba ukljeva.

 

Od 1888. godine Virpazar je povezan kolskim putem sa Barom, a ood 1908 I prvom zeljeznickom prugom u Crnoj Gori. S rijekom Crnojevic,Plavnicom I Skadrom ustanovljen je 1904 godine I redovni parabrodski saobracaj.

 

Virpazar se nalazi na pruzi Beograd – Bar I Jadranskoj magistrali. To I njegov atraktivni izgled I polozaj cini da ga turisti I izletnici posjecuju u sve vecem brojubroju.

Tvrdjava "Besac"

Brdo Besac koje se ranije zvalo Bes, utvrda je sa tragovima slovenske I drugih kultura I neposredni je produzetak nekropole u Mijelama. Prema nekim pricama I legendama to je bio grad Cermenica. Sudbina kulice nije se znala sve do dolaska turaka,koji su je obnovili krajem XV vijeka. U crnogorskim ratovima s turcima, s kraja XVII I pocetkom XVIII vijeka Besac su osvojili Crnogorci. Tvrdjava je porusena,zatim opravljena,ali se o opravci nista nezna. U toku I svjetskog rata bila je I prosirena: ogradjena bedemima, sa kulama, kapijom,osmatracnicama,kasarnom. Za vrijeme II svjetskog rata italijanska vojska ga je koristila kao zatvor. Za Besac su vezane mnoge legende kao naprimjer „zakopano blago Jaudija“,mitskog naroda,najvjerovatnije ilirskog plemena Labeata.

lake skadar boat trip

STARINE

Prvi voz u Crnoj Gori na relaciji Virpazar - Bar

Prva željeznička pruga u Crnoj Gori spajala je Bar sa Virpazarom. Prvi voz tom prugom prošao je 13. septembra 1908. godine, a dva mjeseca kasnije počeo je i redovan saobraćaj. Prva željeznička pruga izgrađena je ulaganjem italijanskog kapitala preko Barskog društva (Compagnia di Antivari).

Voz koji je saobraćao od Bara do Virpazara izdržao je tri rata: Balkanski i dva svjetska i prevozio razne vojske: crnogorsku, austrougarsku, jugoslovensku, italijansku i njemačku.

Limljani, selo u Crmnici, nedaleko od Podgorice, imalo je u vrijeme knjaza Nikole četiri željezničke stanice. Limljani su ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao selo sa najviše željezničkih stanica na svijetu.

(Wix Logo)
This site was created using
Create your own for FREE >>